Steenkamp.eu

[ Bookmarks | Gadgets | Books (Nick) ]

In april worden vele Nederlanders bedolven onder de jaarlijkse lintjesregen. Maar hoewel duizenden Nederlanders in het bezit zijn van een koninklijke onderscheiding. is de geschiedenis van de decoraties niet erg bekend. Doe wel en zie niet om - een tekst die koning Lodewijk Napoleon in 1806 op een door hem ingestelde Nederlandse staatridderorde liet zetten - beschrijft de geschiedenis van de ridderorden en onderscheidingen in de Nederlanden. Een geschiedenis die teruggaat tot de vroege Middeleeuwen, al zijn de decoraties uit die tijd vooral onderwerp van legendes. De eerste historische Nederlandse ridderorden zijn in de twaalfde en dertiende eeuw aangetroffen. Maar ons huidige decoratiestelsel vindt zijn oorsprong in 1815, toen de juist gekroonde koning Willem I de Militaire Willems-Orde instelde. De laatste ingrijpende wijziging had plaats in 1996, toen na dertig jaar parlementaire discussie de eremedailles, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau, werden afgeschaft.

Sdu Uitgevers te Den Haag | ISBN 90-12-08948-4
In vrienden in oorlogstijd combineert de auteur historie met kwajongensstreken, spannende gebeurtenissen en verdrietige herinneringen. Het is een oer-Hollands boek: een prachtig geschreven verhaal, niet alleen avontuurlijk en meeslepend, maar vooral een kinderboek dat ontroert en doet beseffen dat vrede en vrijheid niet zo vanzelfsprekend zijn. Het verhaal speelt zich af in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze oorlogsperiode, die bekend staat als de hongerwinter, bepaalden afschuwelijke hongersnood, kou en arrestaties het dagelijkse leven. Om voedsel te halen trokken ouders, soms met hun kinderen, onder barre omstandigheden met een handkar, per fiets of zelfs te voet naar het platteland. Voor de jeugd is Vrienden in oorlogstijd tevens een verrijking van historisch besef. Het verhaal illustreert op ongedwongen wijze de beeldvorming van de donkere jaren in onze nationale geschiedenis, die als een rode draad door het boek loopt.

Uitgeverij Bakker te Baarn | ISBN-10: 90-70644-23-1 | ISBN-13: 978-90-70644-23-9 | illustraties door Gerda G. van Gijzel
Sprookjes worden overal ter wereld verteld en zijn vaak de eerste verhalen die we als kind leren kennen. Zij kunnen ons betoveren en moed geven. In sprookjes wordt niet alleen alles mogelijk gemaakt door geld, status of macht, maar door liefde. Bijna altijd leven de hoofdpersonen nog lang en gelukkig en de goeden van de slechten. Maar in de wereld van het sprookje bestaan naast vreugde en blijdschap ook gevaar en verdriet.

Uitgeverij Bakker te Baarn | ISBN -EAN 978-90-70644-00-0 | omslagfoto Saskia Nelissen